Mischievous!

Sluta duscha varmt under vintern?

Jag är en person som fryser väldigt lätt.. jag fryser nästan jämt faktiskt och det är bland det värsta jag vet. Så självklart älskar jag att ta långa varma duschar nu under vinterhalvåret då det är kallare, speciellt här på Malta, även om det är betydligt varmare utomhus än i Sverige så är det extremt kallt inomhus under vintern.. Så ja, jag tar gärna en, helst två varma duschar om dagen.. Men nu läste jag precis att man absolut inte ska göra det då din hud kan drabbas av låda och fnasig hud, utslag och sveda. Varför? 
I artikelns som jag fann här står följande:


1. Torkan

 

Kall luft kan inte bära lika mycket fukt som varmluft. På kuppen blir inomhusluften också torrare när det är kallt ute. Varje dag förlorar du omkring en halvliter vätska i avdunstning från hud och andning, och på vintern ökar den siffra. Det gör att huden har svårt att behålla vätskan och blir torr.

2. Värmeväxling

Människan är inte gjord för de temperaturförändringar som centralvärmen för med sig. När det är kallt ute och varmt inne reagerar huden genom att ömsom strypa blodcirkulationen till huden, ömsom strypa den. Att huden har svårt att hänga med i svängarna är inte förvånande. Temperaturväxlingen kan utlösa klåda.

3. Heta duschar

Vätska leder värme mycket bättre än luft. Det är därför man står ut i en hundragradig bastu så länge luften är torr, men svettas allt mer när man häller vatten på bastuaggregatet. Därför är heta duschar förrädiska - även om det känns lockande. Det heta vattnet får porerna att öppna sig och bli än mer utsatta för uttorkning.

Duscha ljummet, kort och använd en mildare tvål än du brukar.

4. Fel krämer

 

När huden är extra narig kan krämer som annars känns sköna svida. Välj en produkt med mindre parfym och en högre andel fett. Vissa menar att man helt ska undvika vattenbaserade krämer så här års om man planerar för utomhusaktiviteter eftersom vatten som bekant fryser. Om alla krämer svider, prova att smörja in med kokosolja i stället.

5. Peela oftare

 

Visserligen gör inte kroppspeeling att du omsätter huden snabbare, men när det ligger ett tjockt lager av döda hudceller på ytan tar dessa åt sig en större andel av krämen. Även om det kan ta emot att skrubba en hud som lider så ger det de undre hudlagren bättre förutsättningar att ta till sig krämen.



Efter att jag kom hem från värmen i Costa Rica och började duscha varmt igen på kalla Malta har jag faktiskt märkt en förändring på mina ben. De har blivit torrare och har kliat. Nu vet jag varför... Dock suger det, jag vill ju väldigt gärna inte duscha kallt nu när det är vinterkyla i lägenheten :P


Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas